torstai 13. toukokuuta 2021

6.2 Toimivatko mobiilisovellukset tulevaisuudessa pankkikortteinamme?

Tänä päivänä uskon, että verkko-ostojen tekeminen on voimakkaasti siirtymässä mobiiliin. Mobiilimaksutapojen, kuten Apple Pay'n ja Danske bankin mobile pay:n ympärillä pyörii paljon hyvää ”haippia”. Maksutapoja markkinoidaan aktiivisesti eri kanavissa, ja ne ovat tulleet meille varmasti eteen, ellei jopa ole meillä suurimmalla osalla käytössäkin jo. Tässä blogissa käsittelen erilaisia tulevaisuuden ja nykyhetken maksutapoja. 



Markkinoilla on jo runsaasti pankkien tarjoamia maksamisen sovelluksia, kuten kaikkien pankkien asiakkaille suunnattu mobiili sovellus Mobilepay tai pivo, Apple pay jne. Myös teknologia jätti Google on kehittänyt oman mobiilimaksamiseen erikoistuneen ratkaisun ''Google pay'' ja kentälle tulee jatkuvasti suuria määriä uusia toimijoita ja maksusovelluksia.


Maksamisen helppous viehättää

Omasta mielestäni ehkä kiinnostavin ja helpoimpana maksutapana toimii tällä hetkellä Mobile pay. Nykypäivänä koska älypuhelin kulkeutuu todennäköisesti jokaisen meidän taskussa, voimme hyvällä omatunnolla unohtaa pankkikorttimme kotiin. Mobilepayta voidaan käyttää esimerkiksi kauppa ostosten yhteydessä lähimaksukortin tavoin. Sovelluksen sisällä maksut ovat ns. in app mobiilimaksuja, jonka kautta valuutta vaihtaa omistajaa. Lähimaksaessa asiakas tunnistetaan maksun yhteydessä pääsykoodilla tai sormenjäljen avulla.




Myös verkkokauppa maksut on vaivaton vaihtoehto maksamiseen mobiili sovelluksien avulla. Ostosta tehdessä meidän ei tarvitse kaivaa esiin pölyttyneitä verkkopankkitunnuksia tai korttia vaan (tunnistutuminen tapahtuu sovelluksen sisällä) maksun voimme hyväksyä helposti swaippaamalla kännykkää sovelluksen osoittamaan suuntaan. Vieläkin helpottavimpia ratkaisuja on luotu (masterpass), jossa kuluttaja voi tallentaa korttitietojen lisäksi myös osoitetietonsa applikaatioon jolloin verkkokauppa ostosten tekemisestä tulee entistä sujuvampaa ja vaivatonta. Voit lukea tästä MasterCard sivulta lisää.

FinTech maksamisen murroksessa.

SuomenPankin kirjoittamassa e-kirjassa törmäsin mielenkiintoiseen aiheeseen teknologian kehitykseen ja maksamisen kulttuuriin. ”FinTech” eli ”Financial Technology” - termillä tarkoitetaan miltei kaikkea, finanssialaa muuttuvia toimintamalleja ja startup-yrityksiä. Toisin sanoin finanssiteknologia, joka pitää sisällään uusia sekä innovatiivisia start-up yrityksiä uusilla liiketoimintamalleilla, palveluilla ja tuotteilla. FinTechin yritykset tarjoavat asiakkaille talletuksiin, maksupalveluihin ja luottoasioihin uusia mahdollisuuksia sekä vaihtoehtoja. Finanssiteknologiayritykset ovat tuoneet finanssimarkkinoille erittäin laajan valikoiman finanssipalveluita, jotka olivat ennen lähes yksinoikeudelle pankeilla. 


Suomalaisena esimerkkinä tästä on muun muassa Woltapplikaatio, joka mahdollistaa ruoan tilaamisen sekä maksamisen ennakkoon. Perinteinen toimintatapa, ”kassan kautta kotiin”, jää toissijaiseksi, sillä maksaminen on uppoutunut täysin asiakkaan prosessiin eli tässä tapauksessa ruoan tilaamiseen. Voidaankin todeta, että maksaminen on vain välttämätön paha vaihdannan aikaansaamiseksi, ja Woltin tapainen toimija voi häivyttää sen täysin taustalle. Täten kuluttaja voi keskittyä nauttimaan itse vaihdannan kohteesta.

Kesälomat häämöttää ja tämä blogi hiljeneekin nyt toistaiseksi. Tässä kohtaa haluaisinkin kiittää kaikkia blogini lukijoita tasapuolisesti kuluneesta blogaus kaudesta. :) 🌞

Kerro vielä mitä mobiili maksamisen sovelluksia sinulta löytyy älypuhelimestasi ja palveleeko se sinun arkea kuinka käytännöllisesti?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lähteet:
https://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/raha-ja-maksaminen/maksujarjestelmat/suomen-pankki-katalystina-maksuneuvosto/maksuneuvoston_e_kirjanen_2016.pdf

https://www.finanssialalle.fi/opintomateriaalit/tulevaisuuden-finanssiala/tulevaisuuden-pankki/fintech

https://www.svea.com/fi/fi/yritykset/yritysblogi/lue/mobiilimaksut-verkkokaupassa-helppoa-ja-turvallista-maksamista/

torstai 6. toukokuuta 2021

5.2 Vetovoimamarkkinoinnilla luot parempia asiakaskohtaamisia.

Markkinoinnista puhutaan että, asiakkaiden ostokäyttäytyminen myötä myös markkinointi muuttaa muotoaan. Enää ei siis oman viestin joka paikkaan tyrkyttäminen ja ''huuteleminen'' välttämättä enää toimi kuten ennen, vaan asiakkaita tulisi houkutella kiinnostavien tarinoiden ja mukavien ostoprosessien avulla asiakkaaksi. Mitä inbound- markkinointi sitten on ja kuinka se eroaa perinteisestä-markkinoinnista?

Mistä Inbound-markkinnista on kyse?


Inbound on Hubspotin lanseeraama termi kuvastamaan markkinointia, joka saa asiakkaan ottamaan itse yhteyttä markkinoijaan. Sanana Inbound kuvastaa siis vain filosofiaa markkinoinnin takana (asiakas ottaa yhteyttä), mutta muuten se on puhdasta sisältömarkkinointia. Inbound markkinoinnissa tarkoituksena halutaan kohdentaa hyvää viestintää sellaisiin paikkoihin, josta potentiaaliset asiakkaat löytävät markkinoijan. Mahdollisten sisältötyyppien malleina toimivat blogit, videot, uutiskirjeet ja webinaarit kuin podcastitkin. Sales Communications on listannut blogiinsa mahtavia esimerkkejä houkuttelevasta sisällöstäSisällön suhteen vain mielikuvitus on rajana, kunhan se miellyttävää ja vetää puoleensa kohderyhmää. Yksinään tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan sisältö tulisi onnistua jakamaan niin että, se olisi hakuoptimoitu potentiaaliselle kohderyhmälle mahdollisimman hyvin.

Inbound markkinoinnissa on kuitenkin isossa osassa liidien kerääminen. Se tarkoittaa sitä että, saamaansa ''palvelua'' vastaan asiakas olisi valmis antamaan nimen, sähköpostin tai lisätietoa itsestään. Siksi kaikkien sisällönluonti alustojen lopussa olisikin hyvä olla ''jätä yhteystiedot'' toiminto. Kun asiakas on liidattu järjestelmään, voidaan häntä lähteä hoivaamaan mahdolliseksi maksavaksi asiakkaaksi tarjoamalla sähköpostiinsa esimerkiksi syvällisempää materiaalia aiheesta. Lisäksi myös se mitä tapahtuu yrityksen luokse hakeutumisen jälkeen, eli jatkuvuus ja asiakkaan sitouttaminen on olennainen osa inbound-markkinointia. Toisin sanoen inbound markkinointi on tavoitteellisempaa ja suunnitellumpaa vietynä askeleen pidemmälle perinteisestä.

                      Inbound-menetelmä. © Avidly | avidlyagency.com/fi

Suoramarkkinointi karkottaa asiakkaat


Asetumme Outbound- markkinoinnin vaikutuksen alaiseksi todennäköisesti päivittäin, usein miten minkäänlaista vuorovaikuttavaa tunnetta mainosta kohtaan. Postiluukusta tippuvat mainokset lentävät suoraan roskiin, tuskin niistäkään ikinä mitään hyödyllistä silmään osuukaan. Toisin sanoen outbound-markkinointi on inbound-markkinoinnin vastakohta, usein kohdistamatonta ''häirintämarkkinointia'', jossa myyjä pyrkii ottamaan yhteyttä asiakkaaseen. Perinteisempi tapa tehdä markkinointia siis, yleisempiä kanavia ovat tv, printtimainonta, sähköpostilista. Outbound markkinointi on melko yksisuuntaista, ja ei niin suunniteltua ja tavoitteellista kuin inbound- markkinointi.

Perinteisen ja Inbound- markkinoinnin erot


Uteliaisuuttani kysyn, kumpi lähestymistapa on sinulle mielekkäämpi? Tunnetko olevasi enemmän suoramarkkinoinnin ''uhri'' vai tykkäätkö etsiä tuotteista/palveluista tietoa ja olla siten vuorovaikutuksessa sen tarjoajaan?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lähteet:

file://Avidly%20-%20Inbound-markkinoinnin%20ABC%20.pdf

https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/mita-tehokas-inbound-markkinointi-vaatii

https://www.salescommunications.fi/blog/mita-on-inbound-markkinointi

https://www.matter.fi/blogi/mita-on-inbound-markkinointi/


6.2 Toimivatko mobiilisovellukset tulevaisuudessa pankkikortteinamme?

Tänä päivänä uskon, että  verkko-ostojen tekeminen on voimakkaasti siirtymässä mobiiliin.  Mobiilimaksutapojen, kuten  Apple Pay'n  ja D...