torstai 29. huhtikuuta 2021

4.1 Tekoälystä tulevaisuuden johtaja?



Itselläni tekoälystä mieleen tulee kone joka kykenee toimimaan ihmisen opeilla, ratkoen  haastavammatkin tehtävät tehokkaasti.  Uskon itse henkilökohtaisesti, että tekoäly tulee tulevaisuudessa yleistymään yhä enemmän. Todennäköisesti omissa arkisissa askareissa kuin, jokapäiväisessä liiketoiminnassa. 


Mitä on Tekoäly


Kaikki tietävät tekoälyn olemassaolosta, mutta sen syväluotaava ymmärtäminen onkin asia erikseen. Tekoäly tarkoittaa ohjelmaa, jolla on ihmisen tasoinen äly ja kyky älykkäisiin toimintoihin. Nykypäivänä tunnettu tekoäly viittaa kuitenkin yksinkertaisimmillaan sellaisiin tietokoneen toimintoihin, joihin normaalisti tarvitaan ihmisälyä.

Esimerkiksi, kun poliisi pysäyttää autosi koska autosi verot on syystä tai toisesta jääneet maksamatta. Ennen tätä todellisuudessa toinen poliiseista on ajanut rauhallisesti autosi perässä ja apupenkillä istunut poliisi on istunut tyytyväisenä syödessään välipalaksi ostamaansa donitsiaan. Kunnes poliisien ruutuun ilmestyi ilmoitus ''Tarkasta tiedot''.🚨  Poliisiauton keulassa on ollut kamera eli ''konesilmä'' yhdistettynä poliisi auton tietokoneeseen, joka on yhdistettynä tietokantaan josta löytyi merkintä, että verosi on maksamatta. Ennen vanhaan kun, poliisien piti soittamalla tiedustella tietokannasta rekisteritietoja, nykypäivänä tekoälyä hyödyntämällä on toimintaa tehostettu kyseisellä esimerkillä.


                                       Kuva: europarl.europa.eu


Podcastvieraana Antti merilehto


Jargonmankeli podcastin vieraana Antti Merilehto puhuu tekoälystä, koneoppimisesta, digitalisaatiosta. Merilehto tunnetaan myös ''Tekoäly - matkaopas johtajalle" kirjan kirjoittajana. Merilehto määrittelee tekoälyn seuraavalla tavalla. ''Tekoäly on sellaista toimintaa koneen toimesta, joka on ihmisen tekemänä älykästä''. Merilehdolta kysyttäessä podcastin alkuun pitääkö hän Tekoälyä mahdollisuutena vai uhkana ja kokeekin sen olevan molempia. Uhkana hänen mielestään on se, että sitä ei osata hyödyntää liiketoiminnassa. Hyötynä Merilehto painottaakin jatkuvasti podcastilla tekoälyn olevan oleellinen osa liiketoimintaa. Jokaisen yrityksen tulisi selvittää miten yritys hyötyisi tekoälystä ja kuinka sitä voisi käyttää. Näillä tiedoilla onkin Merilehdon mukaan tekoälyn perusteet jo hallinnassa.


Tekoälyn hyödyntämisen hyöty liiketoiminnassa


Tekoälyn Hyödyntäminen
  • automatisoi, nopeuttaa ja tehostaa ajattelua vaativia työvaiheita
  • parantaa tuotteiden ja asiakaspalvelun laatua ja osumatarkkuutta
  • mahdollistaa kokonaan uudenlaisten liiketoimintamallien toteuttamisen kustannustehokkaasti
  • vähentää ihmisten tekemiä virheitä
  • tehostaa prosesseja ja optimoi palveluita, ja näin pienentää liiketoiminnasta koituvia kustannuksia
  • kasvattaa liikevaihtoa tunnistamalla uusia myyntimahdollisuuksia


Missä sinä olet havainnut tekoälyn hyödyntämisen? 


Lähteet:


https://soundcloud.com/jargonmankeli/mista-oikeasti-tekoalyssa-ja-koneoppimisessa-on-kyse

https://www.cgi.com/fi/fi/mita-on-tekoaly

https://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20201019PHT89613/20201019PHT89613_original.jpg





1 kommentti:

  1. Moi Raul!
    Kiitos mielenkiintoisesta tekstistäsi ja hyvästä tekoälyn kuvauksesta! Olen samaa mieltä kanssasi, että aiheen täysi ymmärrys ei ole helppoa, mutta näillä tiedoilla pääsee jo hyvin jutun jyvälle. Uskon myös, kuten sinäkin totesit, että tekoälyn hyödyntäminen lisääntyy jatkuvasti. Esimerkkisi poliiseista oli mielenkiintoinen, en ollut edes ajatellut, että noinkin arkinen asia hyödyntää tekoälyä.

    Tsemppiä vielä pariin viimeiseen blogiin!😊

    VastaaPoista

6.2 Toimivatko mobiilisovellukset tulevaisuudessa pankkikortteinamme?

Tänä päivänä uskon, että  verkko-ostojen tekeminen on voimakkaasti siirtymässä mobiiliin.  Mobiilimaksutapojen, kuten  Apple Pay'n  ja D...